Wie ben ik

ErgoEzel Ergotherapeut Manon Mercier
Manon tijdens benefiet ErgoEzel 2019

Ik ben Manon, afgestudeerd als ergotherapeut aan de Vives Hogeschool en bijgeschoold in "Animal assisted therapy" aan het Belgisch instituut voor animal assisted therapy (BIAAT). Door Ergotherapie Vlaanderen en door het RIZIV ben ik erkend als ergotherapeut.

Al sinds mijn kinderjaren heb ik een grote liefde voor ezels en sinds mijn 13 jaar, leef ik samen met de ezels Bozerik en Liselotte. Reeds in mijn laatste studiejaar ergotherapie ging ik bijscholingen, stages en workshops volgen met betrekking tot ergotherapie met assistentie van ezels.

 

Ik heb enkele jaren in het Begeleidingscentrum Dennenhof gewerkt waar ik ondersteuning gaf aan kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele problemen. Opleidingen zoals "Geweldloos verzet" en "Systeemtheoretisch denken" aan de Interactie academie te Antwerpen, beïnvloeden mijn geduldige en volhardende omgang met jongeren die zich niet altijd begrepen voelen en soms geen blijf weten met hun impulsen. Ik betrok ook de ezels Bozerik en Liselotte bij het ontwikkelingsproces van deze jongeren en zag vele positieve effecten zoals: doelstellingen die sneller bereikt werden, jongens die zich open stelden tot gesprekken rond de ezels, jongeren die school- en levensmoe waren, die aansluiting vonden bij de ezels,.. Het zijn al die ervaringen die ervoor gezorgd hebben dat ik in 2018 de ergotherapiepraktijk ErgoEzel heb opgericht waar ik louter met mens en ezel werk. Echter voelde ik nog een tekort aan wetenschappelijk onderbouwde technieken om mijn passie voor beweging te integreren in mijn begeleidingen van kinderen en jongeren. Daarom volgde ik de opleiding "Psychomotorische therapie bij Kinderen" aan UGent 2020 - 2021. Waardoor ik nu naast het socio-emotionele aspect ook rond het lichaamsbesef -schema -idee werk omdat deze thema's een grote invloed hebben op ons hele welzijn.

 

Orthoppedagogie zorg en welzijn
Silke en Hermes bij ErgoEzel 2019

Op deze foto zien jullie Silke staan, samen met ezel Hermes. Silke studeerde orthopedagogie en is een professionele opvoedster. Ze is mama van twee kleine deugnieten en heeft een heel warm hart.

Zij heeft enkele jaren op de Emilliushoeve gewerkt, waar ze een groep jongvolwassenen met een mentale en/of een fysieke beperking begeleidde en ook verantwoordelijke was voor het welzijn van de dieren.

De ezels Hermes, Adonis en Modest maken, sinds 2013, deel uit van haar familie.

Momenteel volgt Silke de masterclass "Dieren in de hulpverlening" aan het Belgisch instituut voor animal assisted therapy (BIAAT). Silke begeleidt activiteiten zoals de Ezelwandelingen en verjaardagsfeesten met ezels.