Ergotherapie

ErgoEzel Vlaams ergotherapeutenverbond

 

Een ergotherapeut vraagt niet aan zijn cliënt: "Wat scheelt er?" maar wel: "Wat vind je belangrijk?" (citaat van Vlaams ergotherapeutenverbond 2017)

Ergotherapie is een behandelwijze die je helpt om problemen op te lossen die jou verhinderen om de dingen te doen die jij belangrijk vindt. Ergotherapie kan ook preventief werken om jouw vermogen te behouden of te verbeteren om 

 • voor jezelf te kunnen zorgen
 • deel te kunnen nemen aan schoolse- of werk gerelateerde activiteiten
 • te kunnen genieten van je vrije tijd.
Door middel van activiteiten uit het dagelijks leven die voor jou zinvol zijn, streeft een ergotherapeut ernaar om, samen met jou, de kwaliteit van jouw leven te verbeteren. 

Ergotherapie met assistentie van Ezels

Wat is nu het verschil tussen klassieke ergotherapie en ergotherapie met assistentie van ezels?

Wel, uit bovenstaande weet je dat een ergotherapeut activiteiten gebruikt om jouw doelstellingen na te streven. Bij ErgoEzel zijn er drie beestig leuke ezels die de sessies assisteren. Op een speelse en ontspannen manier gaan wij aan de slag, in de buitenlucht tussen onze ezels Liselotte Sem en Max. Wat ErgoEzel ook uniek maakt is dat de ezels, die ingezet worden tijdens de sessies, voorbereid en geselecteerd zijn. Als bijgeschoolde ergotherapeut in "therapie met assistentie van dieren", bewaak ik de inhoudelijke kwaliteit van de sessies zodat jij én de ezels een verhoogd welzijn ervaren. Nu ik ondertussen ook ben bijgeschoold tot psychomotorisch therapeut, pas ik deze principes ook toe tijdens de therapiesessies. We vertrekken meestal vanuit het lichaamsgericht werk, ook ezels "praten" voornamelijk met hun lichaam en pas daarna leggen we de link naar "mensentaal", naar het gebruik van woorden en taal.  

Voor Wie

ErgoEzel stelt haar deuren open voor

 • iedereen die wil groeien in zijn eigen kunnen,
 • iedereen die zichzelf wil ontplooien als een volwaardig mens,
 • iedereen die zijn wens wil bereiken en interesse heeft in natuur en dieren.
 • diegenen die moeilijkheden ondervinden om zich te kunnen uitdrukken, verstaanbaar te maken.
 • diegenen die moeite hebben om grenzen aan te geven/te respecteren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je zal je waarschijnlijk afvragen wat we concreet doen en hoe het in zijn werk gaat. Wat we concreet doen is afhankelijk van jouw hulpvraag, van wat jouw interesses zijn, van wat jij kan en van wat de ezels kunnen. Meer duidelijkheid krijg je tijdens de eerste kennismaking bij ErgoEzel.

 1. Contact
  Als je interesse hebt, neem je contact op met Manon Mercier via het contactformulier. Ik bel of mail u dan binnen de vier werkdagen terug om antwoord te geven op je vragen en om een kennismaking bij ErgoEzel in te plannen.
 2. Kennismaking ErgoEzel (intake)
  De kennismaking geeft de jou en je gezin de mogelijkheid om de omgeving van de ezels te zien, de ezels te begroeten en misschien al een klein wandelingetje te maken en om mij te ontmoeten. Op dit bezoek mag je al de personen meenemen die voor jou belangrijk zijn. Zo zullen zij je beter kunnen begrijpen als je hen vertelt over de ezels Sem, Max en Liselotte. Een bezoek aan ErgoEzel duurt 50 min en bedraagt €60 euro. Na dat bezoek krijg je een intakeformulier toegestuurd.
 3. Start 10 ergotherapiesessies
  De ergotherapiesessies vinden wekelijks of tweewekelijks plaats. Een sessie duurt telkens 50min. en bedraagt €60.  Tijdens de eerste sessies wordt de nadruk gelegd op de opbouw van een vertrouwensband tussen jou, de ezels en mij. Daarbij gaan we ook opzoek naar wat jij belangrijk vindt, naar wat jij zou willen veranderen. Stap voor stap in samenspraak met ouders, school, en andere hulpverleners, ga jij je doelstelling nastreven met mijn ondersteuning en samen met de ezels Liselotte, Sem en Max. Ik vind het erg belangrijk om tijdens dit proces te kunnen overleggen met jou, met je ouders en school, zodat we jou de beste ondersteuning kunnen geven.
  Wat kan je verwachten? Je kan met de ezels leren "praten", je kan speelgoed maken voor de ezels, je kan spelen met de ezel, je kan een obstakelparcours maken voor de ezels en ontdekken wat zij spannend vinden en waarom, je kan wandelen met de ezels en je kan hen uitgebreid masseren en nog veel meer. 
 4. Evaluatie
  Tijdens het tiende sessie bij ErgoEzel zitten we samen met jou en met je ouders om eens te overlopen wat je al allemaal hebt bijgeleerd, wat je leuk vond, wat je nog beter zou willen kunnen etc. Op basis daarvan bekijken we of je nog meer ErgoEzel-momenten wenst. Bij individuele begeleiding rapporteer ik het hele ontwikkelingsproces, evalueer het en reflecteer ik multidisciplinair over mijn manier van handelen. 

 5. Overleg zoals ik hierboven al vermeld, vind ik het een grote meerwaarde om SAMEN te werken rond jouw welbevinden. Ik sluit graag aan op overleg-momenten op school, met psychiater, met psychologe etc. Het bedrag voor een online overleg bedraagt €50 voor max. 1 uur. Het bedrag voor een overleg ter plaatsen bedraagt €60 voor max. 1 uur. 

 6. Annulatie
  Stel dat je niet aanwezig kan zijn op een afgesproken therapiesessie, bel of mail me dan min. 48u op voorhand. Indien je later verwittigt, wordt de volledige sessie aangerekend (met uitzondering van een doktersattest).

De doelstellingen die je bij ErgoEzel kan nastreven zijn:

 

Zelfwaarde verhogen

Sociale vaardigheden bevorderen

Bewust worden van eigen gedrag

Je kunnen inleven in een ander
Assertiever leren zijn

Taakspanning verlengen

Frustraties kunnen tolereren

Zelfredzaamheid bevorderen

Fijne motoriek ontwikkelen

Probleemoplossingsgericht denken

Mobiliteit en uithouding onderhouden
Jezelf kunnen ontspannen

 

Duo-sessies

Voor wie?

Nadat je een individueel ondersteuningstraject hebt doorlopen bij ErgoEzel, kan je je opgeven om deel te nemen aan de duo-sessies. Dit wordt besproken met jou, je ouders, de school en met mezelf als ergotherapeut.

 

Wat?

Tijdens de duo-sessies leggen we de nadruk op het inoefenen en verwerven van sociale vaardigheden. Je werkt dan samen met de ezels én een leeftijdsgenootje, die net zoals jou eerst individuele ergotherapiesessies heeft gevolgd bij ErgoEzel. 

 

Wanneer?

De duo-sessies vinden tweewekelijks plaats en worden evenals de ergotherapiesessies ondersteund door mezelf, Manon Mercier (ergotherapeut en oprichter van ErgoEzel) de sessies zijn gebaseerd op evidence based practices.

 

Verloop en duur?

Ook bij de duo-sessies vind ik het van groot belang dat ouders dicht betrokken zijn. Daarom voorzie ik na een duo-sessie van 60min, 15min tijd om samen met de kinderen een overdracht te doen, zodat ouders ook op de hoogte zijn van wat hun kind gedaan heeft en welke attentiepuntjes mee naar huis genomen kunnen worden om het kind zoveel mogelijk te kunnen ondersteunen en stimuleren in zijn/haar persoonlijke groei.

Na tien duo-sessies vindt er een evaluatiemoment plaats waarbij kinderen en ouders betrokken worden en waarbij gekeken wordt naar de verdere ondersteuningsbehoefte van het kind.