Ergotherapie

ErgoEzel Vlaams ergotherapeutenverbond

 

Een ergotherapeut vraagt niet aan zijn cliënt: "Wat scheelt er?" maar wel: "Wat vind je belangrijk?" (citaat van Vlaams ergotherapeutenverbond 2017)

Ergotherapie is een behandelwijze die je helpt om problemen op te lossen die jou verhinderen om de dingen te doen die jij belangrijk vindt. Ergotherapie kan ook preventief werken om jouw vermogen te behouden of te verbeteren om 

 • voor jezelf te kunnen zorgen
 • deel te kunnen nemen aan schoolse- of werk gerelateerde activiteiten
 • te kunnen genieten je vrije tijd.
Door middel van activiteiten uit het dagelijks leven die voor jouw zinvol zijn, streeft een ergotherapeut ernaar om, samen met jou, de kwaliteit van jouw leven te verbeteren. 

Ergotherapie met assistentie van Ezels

Wat is nu het verschil tussen klassieke ergotherapie en ergotherapie met assistentie van ezels?

Wel, uit bovenstaande weet je dat een ergotherapeut activiteiten gebruikt om jouw doelstellingen na te streven. Bij ErgoEzel zijn er vijf beestig leuke ezels die de sessies assisteren. Op een speelse en ontspannen manier gaan wij aan de slag, in de buitenlucht tussen vijf rustgevende ezels. Wat ErgoEzel ook uniek maakt is dat de ezels, die ingezet worden tijdens de sessies, voorbereid en geselecteerd zijn. Als bijgeschoolde ergotherapeut bewaak ik de inhoudelijke kwaliteit van de sessies zodat jij én de ezels een verhoogd welzijn ervaren.  

Voor Wie

ErgoEzel stelt haar deuren open voor

 • iedereen die wil groeien in zijn eigen kunnen,
 • iedereen die zichzelf wil ontplooien als een volwaardig mens,
 • iedereen die zijn wens wil bereiken en
 • interesse heeft in natuur en dieren.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Je zal je waarschijnlijk afvragen wat we concreet doen en hoe het in zijn werk gaat. Wat we concreet doen is afhankelijk van jouw hulpvraag, van wat jouw interesses zijn, van wat jij kan en van wat de ezels kunnen. Meer duidelijkheid krijg je op het eerste ErgoEzel-Bezoek.

 1. Contact
  Als je interesse hebt, neem je contact op met Manon Mercier via het contactformulier. Ik bel of mail u dan binnen de vier werkdagen terug om antwoord te geven op je vragen en om een ErgoEzel-Bezoek te plannen.

 2. ErgoEzel-Bezoek
  Tijdens dit bezoek kan je kennis maken met de omgeving van de ezels, de ezels zelf en met mij. Op dit bezoek mag je al de personen meenemen die voor jou belangrijk zijn. Zo zullen zij je beter kunnen begrijpen als je hen vertelt over Bozerik en Liselotte. Een bezoek aan ErgoEzel duurt max. 1 uur en bedraagt 35 euro. Na dat bezoek krijg je een intakeformulier toegestuurd.

 3. Start ErgoEzel-momenten (Ergotherapiesessies)
  De ErgoEzel-momenten vinden wekelijks plaats en duren telkens 45min. Tijdens de eerste weken wordt de nadruk gelegd op de opbouw van een vertrouwensband tussen jou, de ezels en mij. Daarbij gaan we ook opzoek naar wat jij belangrijk vindt, naar wat jij zou willen veranderen. Stap voor stap in samenspraak met ouders, school, en andere hulpverleners, ga jij je doelstelling nastreven met mijn ondersteuning en samen met Bozerik, Liselotte, Hermes, Modest en Adonis. Ik vind het erg belangrijk om tijdens dit proces te kunnen overleggen met jou, met je ouders en school, zodat we jou de beste ondersteuning kunnen geven.
  Wat kan je verwachten? Je kan met de ezels leren "praten", je kan speelgoed maken voor de ezels, je kan spelen met de ezel, je kan een obstakelparcours maken voor de ezels en ontdekken wat zij spannend vinden en waarom, je kan wandelen met de ezels en je kan hen uitgebreid masseren en nog veel meer.

 4. Evaluatie
  Tijdens het tiende ErgoEzel-moment zitten we samen met jou, met je ouders om eens te overlopen wat je al allemaal hebt bijgeleerd, wat je leuk vond, wat je nog beter zou willen kunnen etc. Op basis daarvan bekijken we of je nog meer ErgoEzel-momenten wenst.Bij individuele begeleiding rapporteer ik het hele ontwikkelingsproces, evalueer het en reflecteer ik multidisciplinair over mijn manier van handelen. 

De doelstellingen die je bij ErgoEzel kan nastreven zijn:

 

Zelfwaarde verhogen

Sociale vaardigheden bevorderen

Bewust worden van eigen gedrag

Je kunnen inleven in een ander
Assertiever leren zijn

Taakspanning verlengen

Frustraties kunnen tolereren

Zelfredzaamheid bevorderen

Fijne motoriek ontwikkelen

Probleemoplossingsgericht denken

Mobiliteit en uithouding onderhouden
Jezelf kunnen ontspannen