Aanbod

ErgoEzel Ergotherapie met assistentie van ezels te Duffel

 

 

 

 

 

 

Ergotherapie met assistentie van ezels

 

ErgoEzel staat voor ergotherapie met assistentie van ezels. Hieronder meer uitleg over wat ergotherapie juist inhoudt. Kort samengevat wil dat zeggen dat we bij ErgoEzel streven naar persoonlijke groei. Deze persoonlijke groei kan zowel individueel als in groep. Bij ErgoEzel wordt je steeds begeleid door Manon, een professionele ergotherapeut en bijgeschoold in Ergotherapie met assistentie van dieren. Wat ErgoEzel uniek maakt, is dat wij Bozerik en Liselotte (twee ezels) inzetten tijdens activiteiten om jouw individuele doelstellingen na te streven.

 

 

Ergotherapie

ErgoEzel Vlaams ergotherapeutenverbond

 

Een ergotherapeut vraagt niet aan zijn cliënt: "Wat scheelt er?" maar wel: "Wat vind je belangrijk?" (citaat van Vlaams ergotherapeutenverbond 2017)

Ergotherapie is een paramedische discipline die jou ondersteunt om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren en om volwaardig te kunnen participeren in deze maatschappij. Een ergotherapeut kan je ondersteunen in het vinden en beoefenen van een zinvolle vrije tijdsbesteding, in het uitvoeren en onderhouden van je alledaagse activiteiten en een ergotherapeut kan je ook ondersteunen in je schoolwerk of je job. De ondersteuning kan gaan van het aanleren of verbeteren van vaardigheden en strategieën, tot hulpmiddelen adviseren en omgevingsaanpassingen aan te brengen. Een ergotherapeut maakt gebruik van zinvolle activiteiten om vaardigheden te verbeteren, strategieën bij te brengen of hulpmiddelen te leren gebruiken. Ergotherapie richt tot mensen van allerhande leeftijden, die zich zowel fysiek, als cognitief, als gedragsmatig en emotioneel belemmerd voelen en die zich verder willen ontplooien.

Ergotherapie met assistentie van Ezels

 Wat is nu het verschil tussen klassieke ergotherapie en ergotherapie met assistentie van ezels? Wel, uit bovenstaande weet je dat een ergotherapeut activiteiten gebruikt om jouw doelstellingen na te streven. Bij ErgoEzel leer jij zelfstandig te functioneren door middel van activiteiten met en rond Bozerik en Liselotte (twee ezels). We kijken samen naar waar jij in geïnteresseerd bent en naar wat jij kan. We vertrekken van uit jouw interessegebied en van jouw mogelijkheden en ook die van de ezels. Volgens mij is het belangrijk dat ezels, die ingezet worden tijdens de ergotherapie zelf ook gemotiveerd zijn om deel te nemen. Daarom denk ik dat de vaardigheden, noden en interesses van jou en die van de ezels moeten kunnen matchen. Als ergotherapeut is het ook mijn taak om de inhoudelijke kwaliteit van de sessies te bewaken zodat jij en ook Bozerik en Liselotte een meerwaarde ervaren. Persoonlijk denk ik dat het nuttig kan zijn voor een ergotherapeut om zich bij te scholen in therapie met assistentie van dieren (TAD) om deze methodiek op een kwaliteitsvolle manier toe te passen. Zelf kies ik ervoor als ergotherapeut om een voorbereid en geselecteerd dier in te zetten. Als ergotherapeut bepaal ik welke rol Bozerik of Liselotte zal hebben tijdens een sessie. Bij individuele begeleiding rapporteer ik het hele ontwikkelingsproces, evalueer het en reflecteer ik multidisciplinair over mijn manier van handelen. 

Ergotherapeutische doelstellingen die je bij ErgoEzel kan nastreven zijn:

 

Zelfwaarde verhogen

Sociale vaardigheden bevorderen

Bewust zijn van eigen gedrag

Zich kunnen inleven in een ander

Taakspanning verlengen

Frustraties kunnen tolereren

Zelfredzaamheid bevorderen

Fijne motoriek ontwikkelen

Probleemoplossingsgericht denken

Mobiliteit en uithouding onderhouden